Tukari - varalla
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Psykoosit ja väkivalta

Siirry alas

Psykoosit ja väkivalta Empty Psykoosit ja väkivalta

Viesti  Mirri lähetetty To Syys 03, 2009 2:37 pm

Psykoosit, esim. skitsofrenia, eivät lisää ihmisen väkivaltaisuutta, tietää tutkimus. Skitsofreniapotilailla on havaittavissa jonkin verran keskimääräistä enemmän väkivaltaisuutta, mutta syynä on juopumus, ei psykoosi. Eli alkoholi on vaarallinen yhdistelmä skitsofrenian kanssa - se voi tehdä psykoosipotilaasta väkivaltaisen, ei skitsofrenia.

Tuo on joillekin lohdullinen tieto heidän leimautuessaan 'vaarallisiksi' psykiatrisen sairautensa vuoksi. Alkoholi tekee monista muistakin ihmisistä arvaamattomia ja aggressiivisia, jopa vaarallisia, eikä siihen tarvita skitsofreniaa.

http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=10488:paeihdeongelma-selittaeae-psykoosipotilaiden-vaekivaltaisuudet&catid=5:tiede&Itemid=7
Mirri
Mirri

Viestien lukumäärä : 311
Join date : 10.08.2009

Takaisin alkuun Siirry alas

Psykoosit ja väkivalta Empty Mirri, kuuntele...

Viesti  minätäällä lähetetty To Syys 03, 2009 8:07 pm

ylen radio-ohjelmien arkistosta Ennakkoluuloja -niminen lyhyt radio-ohjelma, johon DD antoi vinkin täälläkin varatukarilla. Haastatellun psykiatrin ja tutkijan mukaan mielisairaat, siis bipot ja skitsofreeniset, eivät ole väkivaltaisempia kuin kuka tahansa kadun normitallaaja, mutta joutuvat kyllä syrjäytymisen ym. syiden vuoksi keskimääräistä useammin väkivallan UHREIKSI JA KOHTEIKSI.

Minusta tuollainen uutisointi, jossa mainitaan skitsofrenia ja väkivaltaisuus tuolla tavalla, antaa edelleen asiasta sen väärän kuvan, että nuo asiat liittyisivät yhteen.

Otsikon pitäisi kuulua: alkoholi ja alkoholiongelma lisäävät väkivaltaisuutta (siis kaikkien ihmisryhmien, joilla alkoholiongelma on, miksi ottaa skitsofreniaa sairastavat reppanat erikseen esille, kun ovat kerta uhreja useimmiten).


Ehdottaisinkin, että muuttaisit ketjusi otsikon "alkoholi ja väkivalta" -muotoon. On silloin tietysti vähemmän mediaseksikäs. Eikä tuossa silloin olisi mitään uuttakaan kenellekään tuossa tutkimustuloksessa.

Ällistyttävää, että saadaan tutkimustuloksestakin väännettyä otsikoita ihan päinvastaisesti, kuin tulos on, siis yhdistetään edelleen sinnikkäästi psykoosit ja väkivaltaisuus, vaikkei tutkimuksessa näin todettukaan.

minätäällä

Viestien lukumäärä : 370
Join date : 27.08.2009

Takaisin alkuun Siirry alas

Psykoosit ja väkivalta Empty Vs: Psykoosit ja väkivalta

Viesti  Mirri lähetetty To Syys 03, 2009 8:24 pm

"Päihdeongelma selittää psykoosipotilaiden väkivaltaisuudet

Psykoosipotilaille ja skitsofreenikoille kirjataan muuta väestöä enemmän väkivaltarikoksia, mutta brittiläis-ruotsalaisen tutkijaryhmän mukaan yhteys selittyy lähes kokonaan potilaiden päihdeongelmilla.
Tutkijat päätyivät havaintoonsa analysoimalla kahdenkymmenen lääketieteellisen tutkimuksen aineistot, jotka yhteensä kattoivat yli 18 000 ihmisen tiedot.

Tutkimuksista riippuen yhteyden vahvuus vaihteli, mutta kaikissa tutkimuksissa väkivaltaisuuden tai väkivallantekojen todennäköisyys oli potilailla suurempi kuin muulla väestöllä.

Yhteys vahvistui merkittävästi, jos potilaalla oli myös päihdeongelma, mutta tällöinkin riski oli samaa luokkaa kuin päihdeongelmaisten, jotka eivät sairastaneet psykoosia tai skitsofreniaa. Toisin sanoen skitsofrenia ja psykoosit eivät lisänneet päihdeongelmiin liittyvää väkivaltaisuutta.

Psykoosia sairastavat syyllistyivät henkirikoksiin harvoin, mutta silti yhtä usein kuin päihdeongelmaiset ja useammin kuin terveet."

http://www.tohtori.fi/?page=7236802&id=6714101
Mirri
Mirri

Viestien lukumäärä : 311
Join date : 10.08.2009

Takaisin alkuun Siirry alas

Psykoosit ja väkivalta Empty Vs: Psykoosit ja väkivalta

Viesti  Mirri lähetetty To Syys 03, 2009 8:33 pm

Minätäällä, ennakkoluuloja on kaikenlaisia. Psykoosipotilaiden leimaaminen kirvesmurhaajiksi on yhdenlainen ennakkoluulo, mutta heidän sanomisensa reppanoiksi on myös aikamoista ennakkoluuloisuutta.
Luulen, että heitä loukataan molemmilla leimoilla.

On olemassa psykoosisairauksiin liittyviä tosiasioita - kuten se, että skitsofreniapotilailla alkoholin käyttö on vakava ja heille itselleen yllätyksiä aiheuttava ongelma. Skitsofreniapotilaat eivät ole reppanoita, jotka eivät aikuisina ihmisinä kykenisi ottamaan huomioon realiteetteja. Yksi realiteetti on se, että juominen voi aiheuttaa vakavia pelkotiloja, tuskaisuutta ja jopa harhoja skitsofreenisen (tai muuten psykoottisen) ihmisen pään sisällä. Minusta on oikein hyvä syy puhua nimenomaan alkoholin ja psykoosien yhteisvaikutuksista.
Mirri
Mirri

Viestien lukumäärä : 311
Join date : 10.08.2009

Takaisin alkuun Siirry alas

Psykoosit ja väkivalta Empty Vs: Psykoosit ja väkivalta

Viesti  Mirri lähetetty To Syys 03, 2009 11:25 pm

"Psykoosipotilaille ja skitsofreenikoille kirjataan muuta väestöä enemmän väkivaltarikoksia, mutta brittiläis-ruotsalaisen tutkijaryhmän mukaan yhteys selittyy lähes kokonaan potilaiden päihdeongelmilla.
Tutkijat päätyivät havaintoonsa analysoimalla kahdenkymmenen lääketieteellisen tutkimuksen aineistot, jotka yhteensä kattoivat yli 18 000 ihmisen tiedot.
Tutkimuksista riippuen yhteyden vahvuus vaihteli, mutta kaikissa tutkimuksissa väkivaltaisuuden tai väkivallantekojen todennäköisyys oli potilailla suurempi kuin muulla väestöllä."

Rupesin miettimään tuota siteerausta tarkemmin, ja selitystä, että alkoholi olisi aiheuttaja...

Onkohan missään selvitetty, että onko tutkituilla väkivallantekijöillä ollut vain skitsofrenia tai muu psykoosisairaus, vai olisiko löydettävissä myös persoonallisuushäiriöisyyttä? Ja onko mielisairauden löytyminen tutkimuksessa saanut aikaan sen, ettei ole otettu huomioon sitä mahdollisuutta, ettei esim. skitsofrenia olekaan ollut väkivaltaisuuteen altistava tekijä, vaan samassa ihmisessä ilmenevä persoonallisuushäiriöisyys.
Jospa skitsofreenikoiden ja muiden psykoosipotilaiden tiliin kertyykin muuta väestöä enemmän väkivallantekoja siksi, että rikoksia tekevillä potilailla on (impulsiivista) persoonallisuushäiriöisyyttä psykoosisairauden lisäksi?

Alkoholi kyllä voi saada skitsofreenikossa vakavia oireita, ja se voi aiheuttaa myös sairaalahoidon tarvetta. Muttei se minusta selitä sitä, että ihminen alkaa käyttäytyä väkivaltaisesti ja riehua - taustalla oleva ja alkoholin kanssa 'reagoiva' persoonallisuushäiriöisyys voisi selittää sen, että skitsofreenikosta tulee väkivaltainen juovuksissa.
Tuleeko kaksisuuntaisesta ihmisesta aggressiivinen hänen käytettyään päihteitä, vai tarvittaisiinko siinäkin tapauksessa altistava persoonallisuushäiriö... Mene ja tiedä.

Toisaalta elävässä elämässä olen nähnyt sellaista, että alkava ja samalla tietysti hoitamaton skitsofrenia on oireillut hyvinkin vakavana aggressiivisuutena ihmisen juotua kirkkaita nopeasti ja paljon. Silloin ei tiedetty skitsofreniasta, mutta yleislääkäri tiesi kertoa ns. patologisesta humalasta. Nykyisin tiedetään ihmisen olleen aika sairas (psykoottinen) jo silloin. Kun skitsofreniaa on hoidettu lääkkeillä, alkoholi ei enää ole 'pannut vinttiä pimeäksi' niin vakavasti ja tuhoisasti aiheuttaen sellaista aggressiota.

Kuinkahan paljon psykoosipotilaiden tekemistä väkivaltarikoksista on sellaisia alkoholin aiheuttamia 'vintti pimeänä'-tilanteita, ja kuinka paljon niitä, joissa alkoholi lisää persoonallisuushäiriön impulsiivisuutta - ja pannaanko tuo jälkimmäinenkin psykoosisairauden 'piikkiin', jos väkivallan tekijällä sattuu olemaan skitsofrenia tai muu mielisairaus?
Mirri
Mirri

Viestien lukumäärä : 311
Join date : 10.08.2009

Takaisin alkuun Siirry alas

Psykoosit ja väkivalta Empty Vs: Psykoosit ja väkivalta

Viesti  Sponsored content


Sponsored content


Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa