Tukari - varalla
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Skitsofreniasta

Siirry alas

Skitsofreniasta Empty Skitsofreniasta

Viesti  ewe lähetetty Ti Syys 01, 2009 2:18 am

Käväsinpä tuossa Tukiasemalla ja huomasin, että päivän teemana oli skitsofrenia. Jostain syystä tuli heti Hermit mieleen, mutta eipä häntä ole täällä näkynyt...

"Perustietoa skitsofreniasta
Skitsofrenia on pitkään, vähintään kuusi kuukautta kestänyt vakava psykoottinen häiriö (psykoosit), johon liittyy taantuminen aikaisemmalta toimintatasolta. Skitsofreniaa ei pidetä nykyään enää yhtenäisenä sairautena, vaan pikemminkin nippuna samantapaisia häiriötiloja, oireyhtymänä, joiden syyt saattavat vaihdella.

Perinnöllisyyden lisäksi myös kasvatus, perhe- ja työympäristö ovat osoittautuneet tärkeiksi tekijöiksi skitsofrenian synnyssä. Skitsofrenia on monien tekijöiden vaikutuksesta, usein pitkäaikaisen kehityksen tuloksena syntynyt syvälle ulottuva persoonallisuuden häiriö."

Itse en ole skitsofreenikko, mutta kyllä sitä suvusta löytyy. En ole koskaan lukenut aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, mutta olen alkanut ihmetellä psykooseihin liittyviä harhoja. Osaako kukaan sanoa, miten ihmeessä ne voivat olla niin samanlaisia eri ihmisillä, vaikka meillä jokaisella on erilaiset kokemukset ja geenit? On niitä salaliittoharhoja yms.

ewe

Viestien lukumäärä : 27
Join date : 25.08.2009

Takaisin alkuun Siirry alas

Skitsofreniasta Empty Vs: Skitsofreniasta

Viesti  Gyver lähetetty Ti Syys 01, 2009 8:06 pm

Ihmiset oppivat harhaluuloiset näkemykset maailmasta ensisijaisesti vuorovaikutuksen kautta muilta ihmisiltä, joten samanlaisuus on varsin ymmärrettävää. Mielikuvitusrikas(luova) ihminen toki keksii ihan minkälaisia (harha)luuloja vaan, psykiatriassa kuvatut harhat ovat vain murto-osa kaikista maailmasta löytyvistä.

Ihmisen ympäristöön kuuluu myös erilaisten viestintävälineiden kautta tapahtuva tiedonkulku (kirjat, lehdet, TV, radio, internet, kuvat jne.)

Psykoosista puhuttaessa lienee syytä huomata, että todellisuudentaju ei ehkä ole se oleellisin asia psykoosissa. Tämän johtopäätöksen olen tehnyt omien kokemuksieni ja seuraavan perusteella:
"Henkilön käytös voidaan määritellä psykoottiseksi myös silloin, kun puheensa tai käytöksensä on hyvin outoa tai eriskummallista vaikka hänellä ei ilmenisikään varsinaisia harha-aistimuksia tai harhaluuloja. Psykoottinen puhe on luonteeltaan täysin epäloogista tai hajanaista, joskus taas hyvin seikkaperäistä ja yksityiskohtiin takertuvaa."
( Lähde: Matti Huttunen. Psykoosi (mielisairaus). http://www.terveyskirjasto.fi. Lääkärikirja Duodecim. Duodecim 8.9.2008.
Linkki artikkeliin: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00411)

Tuota edellistä kuvausta käytöksestä voisi varmaan kutsua harhailuksi. Very Happy

Stressi eli ylikuormitus ja pakottavat tai pakonomaiset vaatimukset täyttää tarpeita liittyvät tähän aiheeseen myös.

Monipuolisen ravitsemuksen merkitys aivotoiminnalle?


Kysymyksiä, kommentteja, muuta pohdintaa?


Viimeinen muokkaaja, Gyver pvm Ti Syys 01, 2009 10:03 pm, muokattu 1 kertaa

Gyver

Viestien lukumäärä : 166
Join date : 18.08.2009
Paikkakunta : Tampere

Takaisin alkuun Siirry alas

Skitsofreniasta Empty Ensiksi, psykoosi ei ole...

Viesti  minätäällä lähetetty Ti Syys 01, 2009 9:25 pm

sama asia kuin skitsofrenia. Esim. maniassa ja vakavassa, psykoottistasoisessa masennuksessa esiintyy psykoottisuutta. Psykoosi on todellisuudentajun häiriintymistä, omia sisäisiä yllykkeitä ja ympäristöstä tulevia asioita ei erota kunnolla.

Skitsofreniassa on omat, tyypilliset, eriskummalliset deluusionsa eli harhakuvitelmansa. Psykoottisessa masennuksessa ja maniassa taas omanlaisiaan tyypillisiä uskomuksia.

Jos maniassa ei ole köyhä eikä kipeä, niin samoin tein kai voi alkaa psykoottisesti uskomaan, että on nero ja keksinyt ikiliikkujan tai jotain vastaavaa. Masentunut taas voi syyttää itseään kaikesta maailman pahuudesta.

Vainoamiseen, tarkkailluksi tai seuratuksi tulemiseen tms. liittyvät ajatukset taas ovat itse asiassa ihmisille ihan tavallinen selitysmalli jossain mittakaavassa silloin, kun asiat menevät pieleen, ja joku selitys pitää löytää. Eipä silloin ole kaukana ajatus epäoikeudenmukaisesta kyttäävästä pomosta, pahantahtoisista juoruilevista naapureista jne.

Useita tutkimustuloksia ja esimerkkejä tavallisista "paranoidisista" ajatuksista ja niiden yleisyydestä on netissä sivustolla paranoid thoughts (englantilaisen yliopiston sivusto).Kannattaa käydä lukemassa, ennakkoluulot karisevat.

minätäällä

Viestien lukumäärä : 370
Join date : 27.08.2009

Takaisin alkuun Siirry alas

Skitsofreniasta Empty Vielä noista harhaluuloista...

Viesti  minätäällä lähetetty Ti Syys 01, 2009 9:32 pm

sen verran että se vainoamisen ajatus on tietysti projektion, sen defenssin tulosta. Omat aggressiiviset yllykkeet projisoidaan itsen ulkopuolelle ja nähdään toisessa. Kyllä tätä defenssiä esiintyy ihan normaaleillakin ja lievemmin mt-ongelmaisilla ihmisillä. Ja myönteisiäkin tunteita voi projisoida.

Periaatteessa siis ihan analysoitavissa ja tulkittavissa ja selitettävissä olevia juttuja nuo "psykoottiset" ajatukset.
Omat sisäiset yllykkeet ja tietyt alkeelliset defenssit niitä muuntamassa niissä ajatuksissa vain vaikuttavat.

minätäällä

Viestien lukumäärä : 370
Join date : 27.08.2009

Takaisin alkuun Siirry alas

Skitsofreniasta Empty Vs: Skitsofreniasta

Viesti  ewe lähetetty Ke Syys 02, 2009 12:21 am

Huomasin itsekin, että aloitukseni oli aika kömpelö (mm. psykoosin ja skitsofrenian rinnastaminen) ja hetken päähänpistosta kirjoitettu. En kuitenkaan palannut sitä muokkaamaan. Joskus tulee äimisteltyä asioita lasten tapaan, eikä jaksa ruveta ottamaan asioista selvää, koska loppujen lopuksi ”kaikkihan löytyy netistä” (tai kirjoista) ja usein vielä vieraskielisiltä sivustoilta. Ehkä toivoin, että joku olisi ollut valmiiksi tutustunut asiaan ja kertoisi kansantajuisesti, mistä on kyse.

Hyvin simppeli ajatuksenjuoksuni lähti siis muutaman ihmisen (ja lisäksi elokuvan stereotyyppisen skitsofreenikon) psykoosin ilmenemismuodoista. Nämä harhat olivat yleensä sellaisia, että televisiosta, radiosta tai muualta tulee henkilölle salaisia, koodattuja viestejä tai että häntä tarkkaillaan tai vainotaan jonkin salaliiton toimesta. Olettaisin, että niitä on ryhmitelty. Se vain tosiaankin ihmetytti, miten ne muistuttavat niin paljon toisiaan kaikilla ihmisillä. Minätäällä ja Gyver jo kertoivatkin jotain, ja taidanpa yrittää tutustua myös netin antiin. Toivoakseni itselläni ei ole kauheasti ennakkoluuloja paranoidista ajattelua kohtaan – ainoastaan uteliaisuutta. Tietysti se on veteen piirretty viiva, milloin paranoidiset ajatukset (joita on kai kaikilla) muuttuvat psykoosiksi. Jos itse joskus sairastun, joudun ilmeisesti salaliiton vainoamaksi minäkin.

ewe

Viestien lukumäärä : 27
Join date : 25.08.2009

Takaisin alkuun Siirry alas

Skitsofreniasta Empty Vs: Skitsofreniasta

Viesti  Sponsored content


Sponsored content


Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa